Izvještaj o „Danima Zaklade“, održanim od 02. do 05.12.2015. godine

„Dani Zaklade“ su manifestacija koja se održava svake godine s ciljem da se zainteresiranoj javnosti predstave aktivnosti Zaklade u prethodnoj godini, da se zahvali svima onima koji su na bilo koji način sudjelovali i potpomogli Zakladu i njezine aktivnosti, te da se prestave budući programi i projekti. Ovogodišnji Dani Zaklade su se odvijali u tri dijela, započeli smo rad 02.12.2015. programom međunarodne razmjene, ugostivši grupu od 6 kolega iz različitih zemalja, a nastavili s Danima Zaklade u užem smislu; 04.12.2015. smo predstavili aktivnosti Zaklade učinjene u 2015. godini, a 05.12.2015. smo nastavili s međunarodnim prezentacija, a završili s dogovorom o budućim aktivnostima.


1. Program međunarodne razmjene

Osnovni cilj Programa razmjene je vidjeti što i kako rade naši kolege u drugim zemljama, razmjeniti iskustvo i primjere dobre (loše) prakse, otvoriti oči, uši i srca novim idejama i prijateljstvima. U ovogodišnjoj razmjeni, u sklopu Vasco da Gama programa, sudjelovalo je 6 mladih kolege iz Italije, Izraela, Španjolske, Turske i Velike Britanije. Program razmjene smo započeli u srijedu, 02.12.2015., upoznavanjem Škole narodnog zdravlja i Katedre, te upoznavanjem OM u Hrvatskoj i našeg programa specijalizacije. Poslijepodne smo proveli u razgledavanju grada koji je u predblagdansko vrijeme bio stvarno blistav. Naravo da su mladi ljudi završili na večernjem i noćnom tulumu. Četvrtak, 04.12. i petak, 05.12., prije podne je bio predviđen za posjete ordinacijama, prilika da kolege direktno upoznaju što i kako mi radimo, ali i da mi u razgovoru s njima upoznamo koja je razlika u odnosu na njihov način rada. Kolege su ovaj dio programa vrednovale vrlo pozitivno, prvenstveno zahvaljujući Renati Pavlov, osobi koja je u ime Zaklade zadužena za organizaciju međunarodne razmjene, ali i domaćinima Nataši Ban-Toskić, Željki Bifflin Heski, Vesni Tabak i Ivančici Topličan.


2. Prezentacija - Izvještaj o aktivnosti učinjenim u 2015. godini?

„Dane Zaklade“ smo započeli, zahvalama svima onima koji su svojim radom, ali i donacijama, omogućili da izvještaj o aktivnostima u 2015. godini bude tako impresivan. Zatim smo nastavili s prezentacijama naših aktivnosti (vidi: PUBLIKACIJE/prezentacije/Dani zaklade 2015).


2.1. Sudjelovanje na međunarodnim i domaćim skupovima u 2015. godini

WONCA Europe, Istanbul, 22-25. 10. 2015
Na WONCA Europe kongresu u Istanbulu, aktivno smo sudjelovali u  različitim aktivnostima; a) autorstvo u knjizi Word Book of Family Medicine, Europen edition (Dostupno na: http://www.woncaeurope.org/sites/default/files/42.pdf); b) Grand session: „Improvement of Quality and Inequity in Publishing Scientific Papers“; c) Two Worshops: „Using the arts in general practice/family medicine education“ i „Who Will Care About The Caregiver?“ d) 5 oralnih prezentacija; i e) 8 postera (vidi: PUBLIKACIJE/radovi/WONCA 2015 sažetci ili PUBLIKACIJE/prezentacije Dani 2015/Nataša Ban-Toskić)

AGPFMSEE kongres, Ljubljana, 4-6. 6. 2015
Na kongresu Udruženja liječnika obiteljske medicine zemalja Jugoistočne Europe (AGPFMSEE), održanog u Ljubljani, predstavnici Zaklade su sudjelovali s 5 radova; 3 oralne prezentacije i 2 postera (vidi: PUBLIKACIJE/radovi/sažetci AGPFMSEE, Ljubljana ili PUBLIKACIJE/prezentacije Dani 2015/Vojvodić).

WONCA Rural, Dubrovnik, 15-18. 4. 2015.
Predstavnici Zaklade su na Svjetskom kongresu ruralne medicine sudjelovali s 10 radove, od kojih je jedna bila oralna, a devet su bile poster prezentacije (vidi: PUBLIKACIJE/radovi/WONCA Rural Dubrovnik_sažetci ili PUBLIKACIJE/prezentacije Dani 2015/Bendeković).

Kongresu HUOM, Varaždin, 9-11. 4. 2015
Na kongresu Hrvatske udrdžbe obiteljske medicine održanog u Varaždinu, članovi Zaklade su sudjelovali s 5 oralnih prezentacija,  3 prezentirana rada su objavljena u Zborniku radova (vidi: PUBLIKACIJE/radovi u 2015/objavljeni u zbornicima), a 3 rada su objavljeni u časopisima (vidi: PUBLIKACIJE/radovi u 2015/objavljeni u časopisima).


2.2. Tečajevi trajne edukacije i radionice

13.06.2015. godine, na ŠNZ, uz sudjelovanje kolega s Interne klinike, Kliničke bolnice Merkur u Zagrebu,  je održan Tečaj trajne edukacije i kategorije na temu: Skrb za bolesnike oboljele od kroničnih bubrežnih bolesti. Link s više informacija

Također je na ŠNZ održana radionica koju je organizirala Nataša Ban-Toskić, a održala prof. dr. sc. Sarid Orly iz Izraela, na temu: Smanjenje razine stresa uz pomoć crtanja (Using imagination and drawing to change visual stressful image: a tool for reducing stress) Link s više informacija


2.3. Kratka prezentacija radova objavljenih u časopisima u 2015 godini

U 2015. godini u domaćim časopisima je objavljeno 7 radova, a kolege, autori radova su vrlo kratko prezentirali ciljeve i dobivene rezultate (vidi: PUBLIKACIJE/radovi u 2015/objavljeni u časopisima). Osim toga, 5 radova su upućeni za objavu u časopisima Medica Jadertina, Medicina Fluminensis i International Journal of Family Medicine, neki od njih su prošli postupak recenzije i čekaju na objavu.


2.4. Prezentacija rezultata međunarodne razmjene - Zaklada / Vasco da Gama

Kolegica Ivana Babić, predstavnih Hrvatske u Upravnom odboru Vasco da Gama pokreta, te kolegice Vlatka Hajdinjak-Trstenjak i Jana Kovačević, koordinatorice razmjene za Hrvatsku, su upoznale prisutne s misijom, vizijom ciljevima tog pokreta, kao i ukupne reultate razmjene (vidi: PUBLIKACIJE/prezentacije Dani 2015/Babić-What is VdGM). Kolegica Renata Pavlov, odgovorna za organizaciju razmjene unutar Zaklade je prestavila rezultate razmjene u 2014. i 2015. godini (vidi: PUBLIKACIJE/prezentacije Dani 2015/Pavlov).


2.5. Ostale aktivnosti

Kao rezultat ovih (ali i drugih aktivnosti), Mr.sc. Gordana Prljević i Dr. Mirica Rapić, ispunile su uvjete i stekle titulu  primarijusa, a jedan kolega je u postupku stjecanja ove titule. Osim toga, troje kolega je ispunilo uvjete za primarijat, dvoje su ispunile uvjete što se tiče radova, ali nemaju uvjet radnog staža, troje kolega još samo malo nedostaje da ispune uvjete, dok ih je 5 na najboljem putu.


3. Dan međunarodnih prezentacija

Subota (04.12.) u jutro bio je međunarodni dan. Vrlo opsežno i sveobuhvatno o zdravstvenom sustavu i o OM su nam prezentirali naši mladi kolege iz Italije, Izraela, Španjolske, Turske i Velike Britanije, sudionici međunarodne razmjene. (vidi: PUBLIKACIJE/prezentacije/Dani 2015/međunarodne prezentacije).


4. Što nas još čeka?

U subotu poslijepodne smo razgovarali o budućim planovima. Razgovarali smo o sudjelovanju na kongresima u 2016. godini, programu razmjene, o nastavku postojećih istraživanj i novim istraživačkim projektima (vidi: PUBLIKACIJE/prezentacije/Dani 2015/Vrcić).


5. Hrvatska na stolu!

Ne samo da smo uspješno radili, nego smo se i vrlo lijepo družili uz Hrvatska na stolu, koja je predstavljala stvarno iznenađenje svima nama. Ne možete ni zamisliti čega je sve bilo! Čak su i kolege naši gosti donijeli nešto svoje i stavili na stol. Pogledajte (foto-album), barem napasite oči!!

I NA KRAJU POZIV!!
Razmislite (računajte na pomoć!), još ima vremena za prijavu sažetaka za WONCA Europe u Kopenhagenu, HUOM-ov kongres u Osijeku, KoHOM-ov kongres u Šibeniku, te kongresa HDOD-a u Opatiji, te kongres mladih liječnika (VdGM) u
Jeruzalemu.
Pridružite se Zakladi, puno je mogućnosti istraživanja i pisanje radova, kao i mogućnosti razmjene.
Ako ništa drugo, budite s nama na Danima Zaklade u 2016. godini (najvjerojatnije 11. mjesec), čujte što su naše kolege napravili u 2016. godini, poslušajte što i kako rade kolege iz drugih zemalja, zajedno smo sigurniji i jači!